Kilpaileminen – koiran näkökulmasta

Oletko miettinyt miten koira ymmärtää kisatilanteen? Oletko harjoitellut niin, että koira erottaa tilanteen, jossa et palkitse ruualla tai vetoleikillä suorituksen aikana?

Se on ainakin varmaa, että koira ei ymmärrä tasoluokista, rusettien tai koulutustunnusten keräämisestä. Koirasi aistii sinun jännityksesi ja fiiliksen – muistathan olla ennustettava myös silloin kun sinua jännittää.

Kuvittele itsesi agilityä harrastavaksi koiraksi.

Ihminen tulee kotiin, päästää sinut pihalle pissalle, hieman hoputtaen. Sitten hän pakkaa tavaroita treenikassiin: videokamera, vihko, pieni peitto, lempilelusi, vesipullo ja -kuppi. Intoilet keittiössä makkaraa pilkottaessa – nyt on herkkuja tiedossa! Innostut ja juoksentelet ympäriinsä – kohta mennään – jee!

Kävelette kohti autoa, jonne treenikassi jätetään hetkeksi. Sitten sinua vielä vähän hoputetaan ”käypä pissalla”. Toimituksen jälkeen hyppäät autoon häkkiin, josta et näe ulos, mutta haistat nenään tulvivat tuoksut. Auton vauhti hiljenee, kun nenään tulee tutun treenihallin haju. Jee, nyt on kivoja juttuja tiedossa!

Ennen halliin pääsemistä pitää kuitenkin käydä kävelyllä – jotta saat sen isomman hädän toimitettua ja lihakset lämmiteltyä. Haistelet pientareita hallista poispäin mentäessä, vilkuillen hallin suuntaan. Jossain vaiheessa tajuat, että hei, kohtahan me olemme perillä – päästät innokkaan haukahduksen ja pompahdat ilmaan – jee!

Hallin pihassa näet muita koiria, mutta nyt ei olla leikkimässä heidän kanssaan vaan Oman Ihmisen. Näin on opetettu pennusta alkaen.

Treenihallissa ihminen levittää tavarat kassista peiton viereen ja pyytää odottamaan – tiedät, että peitolla odottaminen kannattaa – saat pari palaa makkaraa silloin tällöin ja tiedät, että kohta pääset leikkimään ja juoksemaan. Mitähän Ihminen on suunnitellut treeniaiheiksi? Toivottavasti paljon juoksemista ja vetoleikkiä – niistä tykkäät!

_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_

Eräänä sunnuntaina herätyskello soi poikkeuksellisesti – mitähän Ihminen on tällä kertaa keksinyt? Ahaa, treenikassia pakataan ja makkaroiden lisäksi haistat jotain muutakin herkullista. Jee - varmasti jotain kivaa?

Jostain syystä Ihminen haisee tänään erilaiselle – jännittyneelle. Mitähän on tekeillä? Hän puhuu hermostuneesti ja talutinkin on vähän kireällä.

Autolla menette, mutta nyt nenääsi tulvahtaa outojen koirien tuoksu. Samalla jotain tuttua haukkua kuuluu lähistöltä. Näet parkkipaikalla paljon muitakin koiria, osan haukku on innostunutta, osa rähisee, jos vilkaisee liian intensiivisesti ohi kulkiessa.

Lämmittelylenkin jälkeen et pääsekään halliin vaan joudut autoon uudelleen – mitä ihmettä? Tovin odottelun jälkeen Ihminen tuleekin kuitenkin hakemaan sinut autosta, mutta missä on treeniliivi ja herkkujen tuoksu?

Ravaamisen, pissalla käynnin ja jumppatemppu-session jälkeen olemme vihdoin siirtyneet halliin – kohta mennään yhdessä lujaa – jee!

Ihminen riisuu pannan, pyytää istumaan, ottaa etumatkaa ja vihdoin sanoo ”hyppy”. Sinkoat juosten liikkeelle ja 20 esteen jälkeen maalissa Ihminen pukee sinulle pannan. Riemukkaasti siirrytte hallin oven lähelle syömään parit herkut – olihan niitä taskussa piilossa! Hallin ulkopuolella saat vielä muutamia isompia palasia ja pääset jäähdyttelykävelylle.

_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_

Tässä minun ja Lystin 16.4.2023 kisojen radoista video: https://youtu.be/26ovuTEDrII

 

0
Feed

Jätä kommentti