Miten uusi vuosi on alkanut?
Sattuiko joulunaikaan tilanteita, joille voi nyt nauraa vai sellaisia, joista huolestuit?
Ensimmäinen koirani syntyi 1992 - oliko sinulla silloin oma koira?
Omaksuin koiratietoa kirjastosta löytyneistä kirjoista sekä käytäntöä jo ennen omaa koiraa hoitokoiria ulkoiluttamalla.
Notkuin teininä koirapuistossa ja treenasin oman koiran kanssa kaikenlaisissa paikoissa.
Sain paljon sellaista kokemusta, jota nyt osaan arvostaa - ihan hetkessä sitä ei kerrytetä!
Haluan jakaa osaamistani sinulle, joka haluat parantaa yhteistä hyvinvointia koirasi ja perheesi kanssa - olipa koirasi pieni pentu, hiljattain Suomeen muuttanut rescuekoira, aikuinen kodinvaihtaja tai jotain muuta.
-Virikkeen Marianne
Miten uusi vuosi on alkanut?
Sattuiko joulunaikaan tilanteita, joille voi nyt nauraa vai sellaisia, joista huolestuit?
Uusi vuosi tuo aina mahdollisuuden asettaa tavoitteita vuoden ajalle.
Mitäpäs jos olisit yhteydessä niin sovitaan tapaamispäivä ja mietitään teille sopivat tavoitteet tälle vuodelle - vaikkapa rauhallinen käyttäytyminen retkipäivänä laavulla, kynsien leikkaamisen sujuminen tai luotettava luoksetulo?
Yhteiskunnassamme elää paljon koiria ja siksi on tärkeää, että otamme vastuuta ja opetamme koiristamme sellaisia, että ne eivät aiheuta vaaraa meille itsellemme tai ympäristöllemme.
Jokaisella meillä on elämässämme paljon asioita, joista koiran kanssa toimiminen on yksi osa-alue. Koiran käytöksen haasteet kuormittavat arkea, mutta ammattikouluttaja auttaa muokkaamaan toimintatavoista sellaisia, että hyvinvointi lisääntyy. Huomaa kuitenkin, että muutosten tekeminen ei tapahdu ihan hetkessä.
Hoopers on uusin harrastuslaji, johon olen perehtynyt v.2024 aikana.
Nyt syyskuussa 2024 pidettiin ensimmäiset rally-tokon MM-kisat – Suomessa Turussa! Tähän liittyen pähkäilin, että miten oikeastaan tutustuin rally-tokoon ja milloin?
90-luvulla tutustumista
Muistan hämärästi, että näin agilityä näytöksenä jonkinlaisessa tapahtumassa (Messukeskuksen näyttely ehkä) jo ennen kuin minulla oli omaa koiraa. Päätin, että jonain päivänä haluan kokeilla agilityä. 90-luvun lopulla olin kokeillut oman koirani kanssa tottelevaisuuskokeita, noutajalajeja, jäljestystä sekä käynyt muutamissa näyttelyissä. Taisimme käydä myös jonkinlaisen kennelpiirin agilitykurssin tai -tutustumisen, jos oikein muistan, mutta siitä ei silloin tullut harrastusta, vielä.
Sopivan kasvattajan ja pennun löytäminen on toisinaan pitkäkestoinen projekti, mutta siihen kannattaa ehdottomasti panostaa aikaa ja vaivaa. Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa kasvattajilta vaaditaan entistäkin enemmän osaamista ja monenlaisilta osa-alueilta. Terveys ja koirien persoonallisuus nousee yhä tärkeämmäksi tekijäksi, mutta lisäksi erityisesti myös se millaisessa ympäristössä pennut viettävät elämänsä ensimmäiset viikot ja millaisia asioita ne silloin kohtaavat.
Koiran persoonaan on helppo ihastua – minulle se on käynyt lukemattomia kertoja vuosien varrella. Usein näissä tilanteissa tunnistan samoja piirteitä kuin jossakin aiemmin tapaamassani koirapersoonassa. Kiehtovaa!
Facebook-keskustelussa unelmakoiran ominaisuuksina mainittu reippaus ja iloisuus kuulostavat helposti määriteltäviltä – vai miten on?
Unelmakoiraa etsimässä
Heinäkuussa kyselin Facebookissa ja Instagramissa unelmakoiran ominaisuuksia – kurkkaa keskustelu 11.7. Facebookista. Pyysin kuvailemaan viidellä sanalla unelmakoiraa.
Eniten mainittiin toiveeksi, että koira olisi terve sekä sosiaalinen. Reipas ja iloinen mainittiin myös.
Tässä blogitekstien sarjassa pähkäilen näitä adjektiiveja eläintenkouluttajan näkökulmasta.
Heinäkuussa kyselin Facebookissa ja Instagramissa unelmakoiran ominaisuuksia – kurkkaa keskustelu 11.7. Facebookista. Pyysin kuvailemaan viidellä sanalla unelmakoiraa.
Eniten mainittiin toiveeksi, että koira olisi terve sekä sosiaalinen. Reipas ja iloinen mainittiin myös.
Tässä blogitekstien sarjassa pähkäilen näitä adjektiiveja eläintenkouluttajan näkökulmasta.
Picon poismenon jälkeen oli kiva olla muutama kuukausi yhden koiran kanssa. Lystin kanssa oli kiva kahdestaan lenkkeillä, treenata agilityä ja kisata. Toisen flatin hankkiminen oli kuitenkin mielessä ja keväällä 2022 asiat loksahtelivat kohdilleen, kun sopiva pentue löytyi.
Seuraavaksi esittelyvuorossa on seniorikoira Lysti.
Lysti oli pentueen ainoa kotia vailla ollut pentu siinä vaiheessa, kun lähetin kasvattajalle sähköpostia. Betan menettämisen jälkeen noutajanmentävä aukko oli suuri. Oli todellakin sattumaa ja lottovoitto, että juuri Lysti löytyi. Vain noin kuukauden elimme ilman noutajaa.
Pico oli Rassen veljentyttärenpoika, kakkospainos pinseristä meidän laumassamme. Ajatus kolmannesta koirasta oli näin jälkikäteen katsottuna aika hullu. Kaipasin kuitenkin nuorta koiraa demo- sekä agilitykoiraksi. Ja sellainenhan Picosta tuli.
Betasta tuli Topin seuraaja, aivan omanlaisensa ekstrovertti vilkas persoona. Betan kanssa halusin perehtyä lisää kouluttamiseen ja myös metsästyskokeissa tarvittaviin taitoihin. Löysin itseni Betan kanssa mm. naksutinkoulutuskurssilta, kouluttajakurssilta, tottelevaisuusseminaarista, varsin monta kertaa koiranäyttelyistä sekä Ruotsista Pajalasta ja totta kai, agilityhallilta.
Rasse tuli meille parin päivän varoituksella tuoden mukanaan kasan varsin vaarallisiakin ominaisuuksia ja tilanteita. Rasse on edelleen ainoa koira, joka on purrut minua kunnolla. Rassen ansiosta päädyin perehtymään koiran kouluttamiseen uudella tavalla. Opettelin kouluttamisen tekniikkaa erittäin nopean ahneen koiran kanssa. Luovuin johtajuutta korostavista toimintatavoista, sillä aggressio lisäsi aggressiota.
Tämä on ensimmäinen osa kirjoituksia ,joissa esittelen omia koiria, mitä olen niiltä oppinut ja mitä olemme yhdessä kokeneet.
Ensimmäisenä vuorossa on Topi, kultainen noutaja.
Takana on 16 vuotta yrittäjyyttä ja siihen mahtuu monenlaista toimintaa. Alkuun olin Veikkolassa Suomen Eläinkoulutuskeskuksen kouluttaja ja v.2009 siirryimme Suomenojalle Espooseen, jossa vietimme vain muutaman kuukauden. Syksyllä 2009, Pico-pentu kainalossa, löytyi Tiilitien kurssitila ja sinnehän sitten ”juurruin” aina tammikuuhun 2023 asti.
Yritin keksiä joulunodotukseen sopivaa teemaa, mutta sitten havahduin miettimään joulun sijaan koko menneen vuoden tapahtumia ja sitä millaisia kohtaamisia minulla on ollut.
Oletko miettinyt miten koira ymmärtää kisatilanteen? Oletko harjoitellut niin, että koira erottaa tilanteen, jossa et palkitse ruualla tai vetoleikillä suorituksen aikana?
Se on ainakin varmaa, että koira ei ymmärrä tasoluokista, rusettien tai koulutustunnusten keräämisestä. Koirasi aistii sinun jännityksesi ja fiiliksen – muistathan olla ennustettava myös silloin kun sinua jännittää.
Kuvittele itsesi agilityä harrastavaksi koiraksi.
Tammikuussa 2023 luovuin Koirapalvelu Virikkeen omasta kurssitilasta ja muutin siten työnkuvaani mittakaavaltaan pienemmäksi. Muutokseen ajoi useampi tekijä, joista yksi on taloudellinen, toinen on työn tekemisen tapa – yksilöllisyys korostuu koko ajan kaikessa koirien kanssa tekemisessä. Sain myös yhteistyöpyynnön Niinu Agility Sportilta, joten oli luonnollista luopua monessa kiinteässä osoitteessa kouluttamisesta.
Koirat muokkaavat meitä ihmisinä - eniten omat kotona asuvat yksilöt.
Alunperin kirjoitin alla olevan tekstin viime vuonna pari viikkoa sen jälkeen kun Pico oli kuollut. Julkaisin tekstin omien koirieni blogissa, joka nyt on bittiavaruudessa.
Pidän verkkoluennon resurssiaggressiivisuudesta perjantaina 14.10., joten aihe on jälleen ajankohtainen - monellakin tavalla!
Viime aikoina pentuaiheet ovat olleet tavanomaista enemmänkin mielessäni, sillä meille on vihdoin tulossa pentu. Lysti saa siis ”pikkusiskon” toukokuun lopulla ja sitä ennen täytyy valmistautua monella tavalla.
”Ei se ulkona keskity” – miksi?
Jokakoiran perustaidot -kurssilla harjoittelemme varsin rauhallisessa ympäristössä perustaitoja kuten kontaktia taluttajaan ja palkitsemisen tiheyttä sekä muita käytännön taitoja. Oppia saavat ihminen sekä koira – oikeastaan enemmän ihmisosapuoli kuin nelijalkainen.
Kouluttajana tehtäväni on kertoa käytännön ohjeet siihen, miten ihmisen kannattaa toimia. Mutta ohjeeni eivät toimi, jos niitä ei noudateta. Tyypillinen haaste on se, että harjoittelu sujuu tunnilla, mutta kurssitilan oven ulkopuolella tapahtuu kaikenlaista. Mistä tämä johtuu?
Tausta
Korona-pandemia on aiheuttanut koirabuumin eli uusia koiraharrastajia on paljon. Samaan aikaan ala on kaupallistunut, kun on syntynyt koirakouluja – kokonainen uudenlainen harrastamisen tapa: ostat paikan koirakoulun kurssille, menet paikalle tiettynä aikana ja saat opetusta lämpimässä sisätilassa, ympäri vuoden.
Lisäksi tutkimustietoa koirasta eläimenä on tullut huomattavan paljon kuluneiden 30 vuoden aikana, jolloin itse olen koiran omistanut. Tämän seurauksena koulutusmenetelmät ovat kehittyneet huomattavasti tehokkaammiksi ja erityisesti koiran näkökulmasta hyvinvointia lisääviksi. Etenkin ammattikouluttajat ovat opiskelleet uusinta tietoa ja sen seurauksena koulutetut koirat ovat olemukseltaan iloisia, itsevarmoja ja niiden taidot ovat luotettavalla tasolla monenlaisissa tilanteissa.
Koko päiväisenä koirakouluyrittäjänä haasteita tuottaa joskus se, millaisia kursseja laitan tarjolle. Kurssikalenteri on v.2022 kevätkauden ja alkukesän osalta näkyvillä MUTTA siihen näyttää tulevan muutoksia sen mukaan millaisia tunteja toivotaan.
Melko pitkän tauon jälkeen aloittelen blogitekstien kirjoittamista täällä kotisivuilla. Tarkoitukseni on kertoa ajankohtaisista aiheista, kursseilusta sekä erilaisista asioista, joihin kouluttajana etsin vastauksia - siitä siis nimi Koiraetsivä.