18/03/2024 kirjoittanut Koiraetsivä Marianne 0 Kommentit
Marianne, yrittäjänä vuodesta 2008
Takana on 16 vuotta yrittäjyyttä ja siihen mahtuu monenlaista toimintaa. Alkuun olin Veikkolassa Suomen Eläinkoulutuskeskuksen kouluttaja ja v.2009 siirryimme Suomenojalle Espooseen, jossa vietimme vain muutaman kuukauden. Syksyllä 2009, Pico-pentu kainalossa, löytyi Tiilitien kurssitila ja sinnehän sitten ”juurruin” aina tammikuuhun 2023 asti.
Kurssivalikoimaan löytyi pian pentukurssien ja luentojen oheen harrastuskurssit, kuten rally-tokon ja agilityn viikoittain treenaavat vakioryhmät. Agilityä varten vuokrasin eri halleja, joista pisimpään Sporttikoirahallia. Myös Agility Akatemian halli tuli tutuksi. Moni kurssilainen aloitti pentuaikana perustaidoista ja päätyi jossain vaiheessa harrastustunneille.
Ymmärsin jo varhain, että perusteisiin panostaminen on tie myös menestykseen harrastuslajeissa. Samalla kun koiran huoltaja opettaa omaa koiraa, oppii hän kouluttamisen perusteita ja siten ymmärtää koiraa paremmin. Tällöin harrastaminen on yksinkertaisesti helpompaa tai voisi sanoa, että mielekkäämpää ja kehittää sekä ohjaajaa että koiraa.
Haastavin osa kouluttajan roolissa on koirien sairastelu. Osa koirista ei yksinkertaisesti ole rakenteeltaan vaikkapa agilitykoiriksi sopivia. Erilaiset allergiat, rakenneongelmat ja ruuansulatuksen haasteet vaikeuttavat aivan liian usein nuorenkin koiran kouluttamista arjessa. On todella harmillista, että innokas harrastaja joutuu luopumaan itselleen mieluisasta liikuntamuodosta koiran rajoitteiden takia. Näinhän kävi myös minulle Picon kanssa.
Yrittäjänä kehittyminen
Olen opiskellut yrittäjyyden aikana useamman tutkinnon, joista osa on liittynyt yrittäjänä toimimiseen ja osa eläintenkouluttajan kehittyvään ammattitaitoon. Opiskelut ovat olleet kehittymisen ohella mielekäs lisä arkeen ja tauko tavanomaisesta rytmistä.
Ala on Suomessa uusi ja erilaisten käytäntöjen luomiseen on ollut tarvetta, koska niitä ei ole ollut olemassa. Nykyään moni käyttää mm. ajanvarausjärjestelmää, mutta yrittäjyyteni alkuvuosina tällaisesta ei ollut tietoa vaan käytössäni oli sähköpostin lisäksi erilaiset taulukkotiedostot, joita itse tein ja muokkasin.
Kouluttajana kehittyminen
Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suoritin näyttötutkintona v.2012 ja sen ohella olen osallistunut erilaisiin seminaareihin vuosien varrella. Aiheina on ollut niin tehokkaat treenikäytännöt agilityssä, tottelevaisuuskoulutus palkitsemiseen perustuen, noutavien lintukoirien kouluttaminen nykyaikaisin menetelmin, hajutyöskentely sekä erilaiset koiran biologiaan liittyvät aiheet. Minua on aina kiinnostanut myös biologian osa-alueista genetiikka ja evoluutioekologia. Opintoni Helsingin yliopistossa painottuivat jälkimmäiseen sekä laajoihin sivuaineisiin mm. riistaeläintieteessä.
Kouluttajan työ on myös pitkälti ihmisten ohjaamista toimimaan oman koiran kanssa. Opit kouluttajakurssilla Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa loivat kattavan pohjan ymmärtää ihmisiä ja hyväksyä sen, että avain koiran hyvinvointiin on ihmisosapuolen hallussa. Jokainen koira perheineen on jotain opettanut.
Useamman vuoden ajan olen ollut Susan Garrettin Handling360 ja Agility Nation -ohjelmien opiskelija. Garrett osaa selittää teorian käytännöllisesti ja sitä pidän itsekin tärkeänä. Verkkovalmennuksissa itsenäinen opiskelu on joustavaa ja sovitettavissa yrittäjän aikatauluihin.
Millainen kouluttaja haluan olla?
Empaattinen, tukea antava, kuunteleva, konkreettisia ratkaisuja antava. Joissain tilanteissa tarvitaan joustavuutta ja luovuutta. Ongelmatilanteiden ratkaiseminen on kuin salapoliisin työtä, johon voi mennä aikaa, mutta lopputulos palkitsee.
Olen elänyt erilaisten koirien kanssa, joten osaan lukea koiran elekieltä, kuten rauhoittavia eleitä. Moni on sanonut minun olevan rauhallinen ja se onkin monen koiran kanssa mahdollistanut rentoutumisen ja onnistumisen hetkiä.
Jokaisen täytyy voida olla oma itsensä – tule siis tapaamiseen juuri sellaisena kuin olet. Ole kuitenkin avoimin mielin ottamassa oppia vastaan ja järjestä kouluttamiselle aikaa arkeesi. ”Pureskele” ohjeet ja valitse sinulle sopivat. Jos joku ei sovi, ole yhteydessä niin etsitään toinen lähestymistapa.
Kommentit
Jätä kommentti