Uudenlainen aika ammattikouluttajana

Tammikuussa 2023 luovuin Koirapalvelu Virikkeen omasta kurssitilasta ja muutin siten työnkuvaani mittakaavaltaan pienemmäksi. Muutokseen ajoi useampi tekijä, joista yksi on taloudellinen, toinen on työn tekemisen tapa – yksilöllisyys korostuu koko ajan kaikessa koirien kanssa tekemisessä. Sain myös yhteistyöpyynnön Niinu Agility Sportilta, joten oli luonnollista luopua monessa kiinteässä osoitteessa kouluttamisesta.

Kahdenlaisia palveluita

Työaikani jakautuu NAS-hallin tuntien rinnalla yksityistunteihin, joita teen kotikäynteinä pääkaupunkiseudulla sekä etäyhteyden kautta. Yksityistunneilla aiheena on usein arkiset asiat koiran kanssa: miten opettaa pennulle arkitaitoja, miten tutustuttaa vanhempi koira ja pentu toisiinsa tai koira ja kissa toisiinsa. Koiran kanssa tärkeä osa arkea on ulkoilu – siihen liittyy paljon taitoja, joita kartutamme käytännössä.

 

Arvot ohjaavat

Eettinen koiralähtöinen ja ihmisosapuolen resurssit huomioiva työtapa on minulle erittäin tärkeää. Toimin tukena samalla kun annan käytännönläheisiä ohjeita tapaamisten välillä. Viestittely Whatsappin kautta on osoittautunut käteväksi.

Erilaisten koirien ja ihmisten kanssa vuosien varrella saadut kokemukset yhdistettynä jatkuvaan kouluttautumiseen, antavat minulle erilaisia näkökulmia. Ongelmallisten tilanteiden ratkaisu on toisinaan salapoliisityötä, mutta palkitsevaa kaikille osapuolille.

 

Kouluttaja vai valmentaja?

Kas tässäpä hyvä kysymys! Mitä eroa on kouluttajalla ja valmentajalla? Noh, kokonaisvaltainen näkemys varmaankin liittyy valmentajan työhön – jos vaikkapa miettii ihmispuolella huippu-urheilijoiden valmentajia. Ravitsemus, terveysasiat ja mentaalivalmennus ovat tärkeä osa. Koen olevani valmentava kouluttaja.

 

Kaikki liittyy kaikkeen!

Varsin usein koirien kanssa terveysmurheet vähintäänkin hidastavat kouluttamisen edistymistä. Vuosien varrella monien uroskoirien kouluttamisen hitaus on selittynyt hormonaalisilla asioilla. Kemiallinen kastraatio kaupungissa koiratiheällä alueella elävälle uroskoiralle voi olla todella arkea muuttava asia, mutta täytyy tietysti punnita tarkasti yksilölliset tekijät huomioiden.

Toinen esimerkki ovat ruuansulatuskanavan ongelmat, kuten allergiat ja nirsoilu. Jos koiralla on toistuvasti vatsa kipeä tai ripulia, ei ole järkeä aloittaa intensiivistä koulutusjaksoa.

Tällaisia asioita ei voi jättää huomioimatta. Siksi mainitsen havainnoistani koiran omistajalle ja suosittelen tarvittaessa toisen asiantuntijan, kuten eläinlääkärin, fysioterapeutin tai koirahierojan palveluita.

 

Oppia kollegoilta

Olen vuodesta 2017 asti osallistunut verkkovalmennuksiin. Susan Garrettin (Dogs That) Handling360 ja Agility Nation -ohjelmat sekä korona-aikana toteutettu Home School the Dog, antavat jatkuvasti minulle ideoita. Suomalaisten kollegojen kursseista hyödyllisiä ovat olleet mm. Jenny Jalosen yksinolon kouluttajakoulutus, joka syventää hienosti ruotsalaisen etologin Karolina Westlundin Animal Emotions -kurssin sisältöä ajatellen yksinolon kouluttamista nykyaikaisilla menetelmillä. Eläinten tunteiden tutkimus on todella kiinnostava ja Westlund osaa videoillaan kertoa niistä innostavasti ja selkeästi. Kurssin materiaaleissa on paljon linkkejä – niissä riittää tutkittavaa! Akateemisesti kouluttautuneena biologina pidän myös siitä, että linkit ja lähteet mainitaan tarkasti.

 

Millaiseen aiheeseen sinä kaipaat apua?

Ole yhteydessä ja kerro koirastasi ja mihin tilanteeseen tarvitset ammattilaisen apua. Sovitaan sitten aikataulu ensimmäiselle tapaamiselle. Saat myös täytettäväksi Ennakkotietokaavakkeen, jonka avulla suunnittelen koulutusta ja tarvittavia materiaaleja. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen saat kirjalliset ohjeet ja usein myös esimerkkivideoita. Tapaamisten välillä voit viesteissä kertoa tapahtuneista tilanteista – onnistumisista ja saada tukea epäonnisiin tapahtumiin. Epäonnistumisia tapahtuu kaikille ja niistä voi ottaa oppia – miten voin seuraavalla kerralla toimia vastaavissa tilanteissa?

0
Feed

Jätä kommentti